Loopt u met een zwaar hart rond? Ligt u een groot deel van de dag op bed of op de bank? Kunt u niet genieten van het huidige moment of van activiteiten die u eerst wel plezier gaven? Dat komt omdat een depressie u berooft van uw energie, motivatie en optimisme.

Dingen waarvan u weet dat die goed voor u zijn (beweging, sociale activiteiten, gezond eten) lijken soms een onmogelijke opgave tijdens een depressie. Terwijl dit juist de dingen zijn die u nodig heeft om u beter te voelen. Hoewel het herstellen van een depressie tijd kost, heeft u absoluut de macht om het te overwinnen. In dit artikel vertellen we hoe u uw depressie kunt verslaan.

Neem kleine stapjes

Belangrijk is om klein te beginnen en het langzaam op te bouwen. Geef uzelf tijd, het hoeft allemaal niet in één dag. Misschien heeft u geen energie om te gaan sporten (zoals u vroeger deed), maar kunt u wel genoeg energie bij elkaar rapen om een kleine wandeling te maken of een podcast aan te zetten met zelfhulptips of een mindfulness oefening.

Wat is een depressie?

Ook is het verstandig om meer te leren over wat een depressie eigenlijk is. Dit wordt psycho-educatie genoemd. Als u weet hoe de mens van binnen werkt, dan geeft dat u meer controle en relativeringsvermogen dan wanneer u overgeleverd blijft aan uw emoties.

Het is daarom belangrijk om met een therapeut te praten die u alles goed kan uitleggen. De therapeut geeft u handvatten mee, waarmee u aan de slag kunt gaan om uw depressie te overwinnen.

Hoewel mensen met een depressie vaak denken dat ze de enige zijn, komt een depressie vrij vaak voor: één op de drie mensen ervaart wel eens een zware depressieve periode in hun leven. Dit kan komen door het verliezen van een geliefde, grote levensveranderingen, ontslag, stress of teleurstellingen.

Vaak verdwijnt het verdriet wanneer men de veranderingen accepteert. Soms kan het verdriet weer terugkomen. Het helpt wellicht om heling als een niet-lineair proces te zien. Bovendien werkt geen enkel mens hetzelfde, dus waar de ene persoon zes maanden nodig heeft om iets te verwerken, kan het bij de andere persoon twee jaar duren.

Diverse behandelingen tegen depressie

Eén van de meest gebruikte behandelingen tegen zowel lichte, matige als zware depressie is cognitieve gedragstherapie. Daarnaast bestaan er een groot aantal andere behandelingen. Vaak wordt er een combinatie van behandelingen gebruikt om het beste resultaat te krijgen.

Zo biedt de GGZ Groep ook een rTMS-behandeling (in combinatie met gesprekstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie). Deze afkorting staat voor Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie, een techniek waarbij de hersenactiviteit veranderd wordt door middel van een kortdurende magnetische puls.

De oorzaak van depressie houdt namelijk verband met de prefrontale cortex. Dit onderdeel van het menselijk brein is betrokken bij het regelen van uw emotionele en cognitieve functies. Bij depressie functioneert deze (met name de cortex cingularis) minder goed, wat leidt tot depressieve klachten.

Door herhaalde stimulatie van dit gebied tijdens een rTMS-behandeling wordt de communicatie tussen verschillende structuren verbeterd. Hierdoor nemen depressieve symptomen geleidelijk af en kunt u al na een aantal sessies (meestal tien tot 12 sessies, in zo’n twee à drie weken) een duidelijk effect merken.

Een rTMS-behandeling kan zeer milde bijwerkingen hebben, zeker in vergelijking met antidepressiva. Het ergste wat er kan gebeuren is dat u een epileptische aanval krijgt tijdens de behandeling, maar dit risico is bijzonder klein. Er zijn maar vier gevallen bekend sinds het ontstaan van de methode. Dit is echter wel reden genoeg om epilepsiepatiënten niet te behandelen met rTMS.

Tips om een depressie te stoppen

Thuis kunt u eveneens van alles doen om goed voor uzelf te zorgen en uw depressie de baas te worden.

  • Praat met een vriend, familielid, gezondheidsprofessional of therapeut over uw gevoelens. Dit kan eventueel ook online.
  • Onthoud dat depressie een ziekte is. Het is geen teken van zwakte of een negatieve karaktereigenschap.
  • Breng veranderingen aan in uw leefstijl. Eet een volwaardig dieet en vermijd alcohol, bewerkt voedsel, stimulerende middelen, cafeïne, etc.)
  • Blijf elke dag bewegen en ontspannen.
  • Probeer zoveel mogelijk in de natuur te zijn. Het liefst elke dag. Of dit het bos is, het strand of het park, dat maakt niet uit. De natuur heeft een geweldig helende kracht.
  • Werk aan uw eigenwaarde en zelfbeeld, bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie.
  • Verdiep u eens in mindfulness, waarbij u zich concentreert op het huidige moment.
  • Luister naar (gratis) audioboeken of podcasts voor geestelijk en fysiek welzijn.
  • Leer waarschuwingssignalen van stress te herkennen bij uzelf en/of uw geliefden. Leer uw eigen lichaam goed kennen en luister ernaar. Bent u gespannen? Zoek dan ontspanning op.

Ervaart u depressieve klachten? Bespreek dit zo snel mogelijk met uw huisarts of bel gratis de GGZ Groep (rTMS Expertise Centrum) op werkdagen tussen 08.30 uur - 12.30 uur en 13.00 uur - 17.00 uur.

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap